Гостува ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна - ЕДНООКИЯТ ЦАР
Гостува ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна - ЕДНООКИЯТ ЦАР
kupi bileti
от Марк Креует
Творчески екип:
Превод Нева Мичева
Сценография и костюми Теодора Лазарова
Музика Христо Намлиев – Номинация ИКАР 2017 за музика
Мултимедия Елена Шопова
Фотография Тони Перец


Участват:
Симеон Лютаков, Милена Кънева, Биляна Стоева, Пламен Димитров, Валентин Митев

Анотация:
„Едноокият цар” или как сменяш гледните точки

Пиесата дава гласност на това как социалните и политически убеждения проникват в интимния семеен живот на героите, а двама от тях в крайна сметка се оказват не толкова праволинейни в своите убеждения, колкото си мислят и са разобличени като политически позьори.
Отправна точка на конкретната история е семейна вечеря у полицая Давид, чиято съпруга е поканила на гости приятелката си от младостта с нейния съпруг. Той е загубил едното си око по време на протест, а виновник за инцидента се оказва домакинът... Съдбоносна среща, която преобръща гледните точки и самите герои.

„Едноокият цар” представя един непознат за България жанр – Observational comedy, комедия на наблюдението. Жанрът води началото си от комедийните stand up-актьори, които избират несъществена тема, върху която да реализират обобщения. Марк Креует прави точно това. Той тръгва от страничен и неглобален проблем като една травма с извадено око, по-скоро частен случай, за да конфронтира своите персонажи и да ги вкара в лабиринт от действия, които ги принуждават да отстъпят от своите убеждения или поне да се огънат. Оттам нататък жанрът се отклонява от политическата сатира и стига до черна комедия.

виж коментарите« назад
Програма за месец Юни
Открита сцена
ПАРТНЬОРИ: Банка ДСКБул ИнсДомкоУебДизайн ООДБТА

Адрес на театъра:

бул. Янко Сакъзов 23А

Билетна каса:
02/944 24 85

Работно време:

понеделник - петък

10,00 ч. - 14,00 ч.

15,00 ч. - 19,00 ч.

събота и неделя

10,00 ч. - 13,00 ч.

13,30 ч. - 19,00 ч.