Коварство и любов

Тежката артилерия на театър “София” вече си има ново име – Стайко Мурджев. Младият режисьор, който наскоро даде заявка за висок потенциал още с ударния си дебют Пухеният от Мартин Макдона, през миналия сезон ни озадачи с претенциозния си Откат по слабия текст на Захари Карабашлиев във Военния. Почти го бяхме отписали, докато не се появи новата му премиера “Коварство и любов” от Шилер. С нея Мурджев показа, че е в много добра бойна форма. Блестящата му идея, която прави от този спектакъл мощна критика на съвремието, е да превърне класическата костюмна драма на немския романтик в яростно осъвременена пиеса. Така че пудрите, перуките и кринолините рязко се сменят с кафявата униформа, тежките черни ботуши и болезнените колани на фашизма. Хард звученето на романтичната реч е особено притегателно, подсилено със силни откъси от политическите текстове на Хайнер Мюлер (“Квартет) и Гьоте (“Фауст”), Иван Радоев (стихотворението “Смъртта на диктора”). Както и с пресни като окървавено месо цитати от Библията (Старият завет, разбира се, там няма прошка). Героите, които по автор са меко нюансирани и малко по-колебливи, тук са стихийни и разрушителни като банда побеснели националсоциалисти. Лицемерните светски обноски на кралския двор са преобърнати в сардоничен садизъм, а резките реплики, развенчаващи маските на лъжата и полуистината (“Няма нищо по-страшно от Полуистината, но и няма по-удобно нещо за човека от нея”, твърди режисьорът) звучат като шамари.

Актьорският ансамбъл играе като навита пружина, сякаш на сцената има скрита бомба, която всеки момент ще гръмне – ако не са образите на Росен Белов, Ириней Константинов, Калин Врачански, Анастасия Лютова, Йоанна Темелкова и Петя Силянова съответно в ролите на злодея Вурм, жестокия президент фон Валтер, хубавият му син, влюбен не в когото трябва, интригантката лейди Милфорд, нещастната жертва Луиза и проклинащата я майка, ако не бяха разчупените до гротеска хореографии на Мила Искренова (особено сцените, когато нелепите камериери, издокарани във фашистко облекло си спретват гнусни оргийки, както по времето на хитлеризма) – звученето на Коварство и любов щеше да бъде с ударение върху втората дума, вместо върху първата. Сценографията, представляваща система от железни клетки и стъпала като вледеняващ лабиринт, също е работа на режисьора, а бойният барабанен марш в музиката на Петър Дундаков смущаващо напомня на някои епизоди от Втората световна война.

Всяка дума в този спектакъл има силна акустика. Затова няма да е пресилено да наречем най-звучната постановка в афиша на чудесно развиващия се театър “София” гневен политически спектакъл срещу коварството на властимащите и отвратителния комфорт на пошлостта.

 

 

Патриция Николова

ПАРТНЬОРИ: Банка ДСКБул ИнсДомкоУебДизайн ООДБТА

Адрес на театъра:

бул. Янко Сакъзов 23А

Билетна каса:
02/944 24 85

Работно време:

понеделник - петък

10,00 ч. - 14,00 ч.

15,00 ч. - 19,00 ч.

събота и неделя

10,00 ч. - 13,00 ч.

13,30 ч. - 19,00 ч.