Весел светофар

"Весел светофар"

"Весел светофар" - новото заглавие в афиша на театър “София”

”Весел светофар” е една постановка на актрисата Майя Остоич по пиесата на Панайот Цанев.

"Весел светофар" е забавен спектакъл-игра, в който публиката ще се запознае с правилата на движение, пътните знаци, уличната маркировка, дори важните телефонни номера за спешни случаи. Майя Остоич и Десислава Малчева ще забавляват децата с песни, игри и поучителни истории, като целта е малчуганите да научат трите златни правила на светофара, пешеходната пътека и регулировчика.
Премиерата на “Весел светофар” ще бъде на сцена “Мраморно фоайе” в театър “София” на 2 ноември.

Аз детето, 01.11.2008

 

"Весел светофар" забавлява малчугани

Театър "София" представя предпремиерно представлението за деца "Весел светофар" от Панайот Цанев на 31 октомври от 11 ч., научи ДУМА от Богдана Костуркова. Постановката и сценичният вариант са на Майя Остоич, която има и роля в представлението заедно с Десислава Малчева.

Премиерата е на 2 ноември от 11 ч. Оттук нататък "Весел светофар" ще грее всяка събота в бялата сграда на театър "София", разположена в зеленината на парка "Заимов".  С игри, песни и увлекателна приказка за Любопитка и Палячо, които искат да спечелят състезание за най-добре информирани деца за правилата на уличното движение. Актьорите ще запознаят най-малките с основните понятия за тях. Големите ще се развеселят с остроумните скечове и трактовки на децата. Накратко казано - трябва да се види този "Весел светофар", който дава път на полезната театрална приказка.

Култура, 30.10.2008

 

“Весел светофар” е новото заглавие в афиша на театър “София”

За пореден път изкуството ще демонстрира образователните си функции с една постановка на актрисата Майя Остоич по пиесата на Панайот Цанев. ”Весел светофар” е забавен спектакъл – игра, в който публиката ще се запознае с правилата на движение, пътните знаци, уличната маркировка, дори важните телефонни номера за спешни случаи. Майя Остоич и Десислава Малчева ще забавляват децата с песни, игри и поучителни истории, като целта е малчуганите да научат трите златни правила на светофара, пешеходната пътека и регулировчика. Премиерата на “Весел светофар” ще бъде на сцена “Мраморно фоайе” в театър “София” на 2 ноември.

Станислава Стринска, Всеки ден, 29 октомври 2008

 

„Весел светофар“ радва децата в театър „София“

Детска образователна програма започва в театър „София“ със спектакъла „Весел светофар“ от Панайот Цанев. Сценичният вариант и постановката са на актрисата Майя Остоич, която е в ролята на клоуна Светофарко. Като красивата кукла Любопитка й партнира Десислава Малчева, завършила НАТФИЗ при проф. Пламен Марков. С премиерата се възобновяват спектаклите във фоайето на театър „София“ след години прекъсване. Представленията на „Весел светофар“ ще са всяка събота преди обед, съобщиха от театъра. С много песни и танци под формата на игра, малките зрители научават правилата на движението по улицата. Актрисите ги въвличат в действието и със спорове между героите си, при които публиката трябва да вземе страна. Преди спектакъла децата от предучилищна възраст, разглеждат театъра голямата и камерната сцена, фоайетата и т.н. Идеята е да се подготвя бъдещата публика на постановките за големи. „Весел светофар“ ще гостува и по детските градини. Следващото детско заглавие за малко по-големите, е „Снежната кралица“ и ще излезе в навечерието на Коледа.

Земя, 03.11.2008

 

„Весел светофар” в Театър „София” учи децата на правилата на уличното движение

На какъв цвят на светофара се пресича улица, за какво служи „зебрата” на пътя, трябва ли да гоним автобуса и тролея, когато те се канят да тръгнат – на подобни въпроси дава отговор новият спектакъл „Весел светофар” в театър „София”.

Автор на текста е Панайот Цанев, който от години работи за детската публика. Естествено, към нея трябва да има специален подход. И затова в представлението има много забавни ситуации, музика, и най-вече – разчита се на активното участие на децата. Ето какво казва по този повод известният актьор Ириней Константинов, който преди няколко месеца с конкурс бе избран за директор на театъра.

„Трябва да ви призная, че в програмата, която заявих за конкурса, имах точно такова намерение – въвеждането на образователна програма за деца. Представях си нещо подобно, без да знам, че то вече е направено по един чудесен начин от Панайот Цанев. Разбрах, че той има готови текстове, при това не само за правилата на движението, но и за пожарите, за опазването на околната среда, за земетресенията и как децата да бъдат подготвени и да реагират адекватно, ако, не дай си Боже, попаднат в такава ситуация. Мисля си, че можем да продължим в тази посока и ще имаме и следващи представления именно в тази атрактивна форма, с бързо запомнящ се и комуникативен текст и хубава музика. Беше много приятно и обнадеждаващо да видя, че тези деца са подготвени, знаят много неща, не се притесняват, освободени са, могат да общуват с артистите.”

Героите в спектакъла са двама: палячото Светофарко и куклата Любопитка. Както си му е редът, те се препират, дразнят, обиждат, сдобряват и най-вече: използват децата за арбитър. Панайот Цанев нарича актрисата Майя Остоич съавтор на спектакъла, защото сценичният вариант и постановката са нейни.

„За мен това е изключително вълнуващо, защото по стечение на обстоятелствата, в „далечната” 1980 година, открих тази сцена-фоайе с детски театър, с моноспектакъла „Карлсон, който живее на покрива” – казва Майя. – Той се игра 10 години и фоайето беше пълно с публика. След това по необясними за мене обстоятелства тази сцена отпадна, но сега отново се възражда и в това има нещо красиво. Днес обаче децата са други, реагират далеч по-бурно. Имам наблюдения, защото в театър „Възраждане” вече девети сезон играя „Пипи дългото чорапче”. Няма нищо по-прекрасно от тези срещи с децата, въпреки че те са много изтощителни, но зареждат с невероятно добра енергия.”

Майя Остоич има богат опит в писането на сценарии за моноспектакли, в които изпълнява всички роли. В случая обаче е необходима и втора актриса. В ролята на капризната и красива Любопитка се превъплъщава младата Десислава Малчева. Но в спектакъла има непредвидими ситуации – например, когато питат децата дали да се играе на зебра, отговорът на децата може да бъде „не”. И двете актриси трябва начаса да решат какво да правят.

„Всичко става в движение, затова се хаби страшно много психическа, а и физическа енергия, защото децата го изискват – продължава Майя. – Има ли нещо вяло, просто престават да гледат. Трябва да се сменят бързо епизодите, да се привлича непрекъснато вниманието им, защото те иначе се уморяват, много са тънкостите за детската аудитория. И на десетото представление спектакълът може да е доста по-различен, защото ние се ориентираме по тях. А това е много интересно и е истинско предизвикателство за нас като актьори.”

Венета Павлова, БНР, 09.12.2008

Програма за месец Юни
Открита сцена
23
Юни, сряда
20.30
24
Юни, четвъртък
20.30
27
Юни, неделя
20.30
29
Юни, вторник
20.30
30
Юни, сряда
20.30
Програма за месец Юли
Открита сцена
8
Юли, четвъртък
20.30
9
Юли, петък
20.30
10
Юли, събота
20.30
13
Юли, вторник
20.30
15
Юли, четвъртък
20.30
16
Юли, петък
20.30
17
Юли, събота
20.30
20
Юли, вторник
20.30
21
Юли, сряда
20.30
22
Юли, четвъртък
20.30
23
Юли, петък
20.30
ПАРТНЬОРИ: Бул ИнсДомкоУебДизайн ООДБТА

Адрес на театъра:

бул. Янко Сакъзов 23А

Билетна каса:
02/944 24 85

Работно време:

понеделник - петък

10:00 ч. - 14:00 ч.

15:00 ч. - 20:15 ч.

събота и неделя

10:00 ч. - 13:00 ч.

14:00 ч. - 20:15 ч.