Как се научих да кормувам

Елен Колева спечели главна роля в театър "София"

 
 
Режисьорът Николай Поляков избра Елен Колева да изиграе главната роля в пиесата на Пола Вогъл „Как се научих да кормувам”, репетициите за която започват утре в театър „София”. В мащабния кастинг, обявен от общинската сцена, се включиха 34 актриси, 7 от които достигнаха до финалния тур.
Въпреки интересните кандидатури обаче Поляков не откри сред тях „своята” Цепи (така се нарича героинята в наградената с „Пулицър” през 1997 г. пиеса за семейните отношения и травмите от детството, които слагат отпечатък върху целия по-нататъшен живот).
Изискването изпълнителката да е до 40 години и да „уплътни” образа от юношество до зряла възраст явно е смутило някои по-млади актриси, а повечето им колежки от средното поколение в момента са претрупани с ангажименти, коментират от театъра факта, че подходящото лице не се е оказало сред явилите се на кастинга.
Тогава режисьорът отправя индивидуална покана към едно от най-оборотните напоследък имена в артистичната гилдия. Талантливата Елен Колева издържа професионална проверка, на която я подлага маститият театрал, и от екипа вече са убедени, че именно тя е идеалното решение. Така момичето, което нашумя с филма „Шивачки” и сериала „Забранена любов”, вече има и сериозна сценична задача, а театър „София” – горещо звездно присъствие в афиша.
От кастинга пък се спират на младата Деси Чутуркова за една от другите роли в спектакъла „Как се научих да кормувам”, чиято премиера ще бъде в последната десетдневка на февруари.
 
Ирина Гигова, Новинар, 2 декември 2008 г.
 
 
 
 
Едно от младите и най-перспективни лица на българското кино е в предпремиерна треска. Звездата от филма “Шивачки” и сериалът “Забранена любов” от два месеца репетира на сцената на театър “София” пиесата “Как се научих да кормувам” под режисурата на Николай Поляков. Шансът да изпълни главната роля на Цепи й дал самият режисьор, след като не успял да намери подходяща актриса, сред явилите се на кастинг. Сега Елен Колева ще има уникалната възможност да играе в драматургичен текст на Пола Вагъл , който е многократно награждаван от 1997 насам и дори е носител на “Пулицър”.

Театралната гилдия и публиката очакват с нетърпение да видят как синеоката красавица се превъплъщава в ролята на жена, чиито травми от детството са сложили отпечатък върху целия й по- нататъшен живот. “Всъщност това е любовна история, която на места е доста смешна, защото Пола Вогъл вярва в хумора и с любопитство и усмивка се разхожда из най-забранените територии”, поясниха за “Всеки ден” от театър “София”. В сложната семейна драма са замесени още Ириней Константинов, Пламен Манасиев и Десислава Чутуркова.

Режисьорът, в чиито умения да прави психологически театър никой не се съмнява, особено след успеха на “Сексуалните неврози на нашите родители”, отправя още едно предизвикателство, този път към актрисата Десислава Малчева. Крехката, 26-годишна девойка играе в спектакъла ролята на….баба. Доколко е убедителна ще разберем на премиерата на ‘Как се научих да кормувам”, която е на 28 февруари на сцена “49” в театър “София”.

събота, 21 февруари 2009

 

26-годишна актриса играе баба в "Как се научих да кормувам"

Елен Колева е луда от любов

Звездата от "Шивачки" с първа голяма театрална роля в "София"

Елен Колева ще озари зала "49" на театър "София". На една от най-младите ни и красиви актриси е поверена главната роля в новата постановка на режисьора Николай Поляков "Как се научих да кормувам", чиято премиера е на 28 февруари. Изборът на пиеса е блестящ. Драматургичният текст на Пола Вогъл е взел много награди от излизането си през 1997, включително и "Пулицър". Зрителите, които обикнаха Елен от големия екран като едно от трите объркани провинциални момичета в "Шивачки", а след това я видяха в тв сериала "Забранена любов", сега ще й се радват като Цепи, 35-годишна писателка, която прави своята житейска равносметка.
Режисьорът Николай Поляков й предлага ролята след тежък кастинг, от който той не могъл да си избере подходяща актриса. Но щастливката е синеоката чаровница Елен, която може да разтопи всеки само като го погледне. "Ролята ми на театрална сцена в тази пиеса може да се сравни по отговорност с тази в "Шивачки". И всеки може да погледне историята от своя ъгъл. За едни тя е любовна, за други леко порнографска, за трети е начин да намерят себе си в нея." Всъщност Пола Вогъл е известна с чувството си за хумор и с любопитството и усмивката, с които се разхожда из най-забранените зони. Семейството не само според Вогъл е сложна конфигурация и в него винаги има драма. В спектакъла участват още Ириней Константинов, Пламен Манасиев и Десислава Чутуркова. 26-годишната Деси Малчева е следващата изненада, която ще ни посрещне на сцената. Тя влиза в кожата на бабата на Цепи. 

Люсиена КРУМОВА, Монитор, 23 февруари, 2009 г. 

Елен Колева, актриса:

Мечтая да работя с Алмодовар и Азарян
След премиерата на "Как се научих да кормувам" може да взема и шофьорска книжка
 
 След големия си успех във филма "Шивачки" актрисата Елен Колева ще направи първата си сериозна театрална роля. На 27 февруари в театър "София" е премиерата на "Как се научих да кормувам" от Пола Вогъл, в която тя играе главната роля - на писателката Цепи. Пиесата се поставя за пръв път у нас от режисьора Николай Поляков. Участват още актьорите Ириней Константинов, Десислава Малчева, Десислава Чутуркова и Пламен Манасиев. Художници са Мария Диманова и Красимир Вълканов, музиката е на Румен Цонев. Зад гърба си Елен Колева има участия в театралните постановки „Кастинг", „Стари времена", „Когато котката я няма" и "Предградие", както и във филмите "Църква за вълци", "Последната пастирка", "Ден и нощ", "Поглед в очите".
 
 - Г-це Колева, научихте ли се да кормувате?

- Ако говорим за шофьорска книжка - не, все още нямам. Пробвала съм да карам кола, но шофьорски курс не съм карала. Все не ми остава време. Но съм си го поставила за цел. Е, след премиерата може направо да ми подарят книжката, нали? 

- Безаварийно ли "кормувате" в живота и в професията?

- Понякога имам леки сътресения. Онзи катаджия отгоре понякога ме спира. Засега не съм имала фатални катастрофи, но съм имала произшествия. 

- Какво й се случва на вашата героиня Цепи в пиесата на Вогъл?

- Героинята ми разказва за живота си от позицията на 35-годишна жена. Връща се назад към определени моменти от детството си, които са оставили трайни отпечатъци в психиката й, в разбиранията й за живота, в мирогледа, секса и мъжете. 

- С какво ви е близка Цепи?

- Поради различни обстоятелства, но Цепи и аз сме израснали без бащи. Моят  почина, нейният също отсъства. В живота си и аз съм израснала с баба, дядо и майка, както и тя. Героинята ми иска да стане актриса като дете. Цепи е много чувствителна, емоционална, жива, особена, различна. Прекрасно момиче. 

- Как се работи с режисьора Николай Поляков?

- Той е опитен, целенасочен, знае точно какво иска и как да го постигне. Работохолик, от него има какво да научиш.

- Каква е разликата между работата в театъра и киното?

- Огромна. Нещата в киното, дори и да се изработят предварително, са въпрос и на техническа обработка. Ако нещо не стане, спираме камерата и правим втори опит. Докато театърът е непрекъснат процес. Ако прекъсне, всичко отива по дяволите. Започне ли едно представление, не може в средата да спрем - тук не се получи, давай да го направим пак. Различно е. Ако в киното трябва да си максимално пестелив и прецизен в изразните средства, то в театъра играем на 100 процента. Ако в киното плачем, в театъра се дерем. В театъра всичко трябва да е ярко. 

- Имате ли роля, за която мечтаете?

- Искам да изиграя много различни роли. Искам да пробвам в комедия, в драма, в психологически театър. Да не се ограничавам само до добрите момичета или фаталните красавици с любовниците. 

- С кой режисьор ви се работи?

- С Педро Алмодовар. В България - с проф. Крикор Азарян, с Мариус Куркински и Теди Москов. Трудно е да се говори за киното, защото рядко се снима. Ако имаш шанс въобще да снимаш, пак  добре. 

- Вие имате и по-специални дарби, правите нумерологични прогнози на известни личности. Какво бъдеще виждате за себе си?

- Веднага искам да кажа, че не съм ясновидка. Смешно е да говорим за това. Като всеки друг човек имам интуиция и я развивам. Доверявам й се. Това много често ми помага. Не мога да кажа как виждам живота си, мога да кажа какъв бих искала да бъде той. Искам да пътувам извън границите на България.

 

Програма за месец Септември
Открита сцена
15
Септември, сряда
20.30
16
Септември, четвъртък
20.30
17
Септември, петък
20.30
18
Септември, събота
20.30
19
Септември, неделя
20.30
21
Септември, вторник
20.30
23
Септември, четвъртък
20.30
24
Септември, петък
20.30
25
Септември, събота
20.30
26
Септември, неделя
20.30
28
Септември, вторник
20.30
29
Септември, сряда
20.30
30
Септември, четвъртък
20.30
ПАРТНЬОРИ: Бул ИнсДомкоУебДизайн ООДБТА

Адрес на театъра:

бул. Янко Сакъзов 23А

Билетна каса:
02/944 24 85

Работно време:

понеделник - петък

10:00 ч. - 14:00 ч.

15:00 ч. - 20:15 ч.

събота и неделя

10:00 ч. - 13:00 ч.

14:00 ч. - 20:15 ч.