НА ЧЕТИРИ УШИ и УНИЖЕНИЕТО
НА ЧЕТИРИ УШИ и УНИЖЕНИЕТО
kupi bileti
от Питър Шафър и Майк Бартлет
Творчески екип:
Превод на "На четири уши" Корнелия Славова
Превод на "Унижението" Параскева Джукелова

Режисьор Тея Сугарева
Сценография и костюми Борис Далчев
Плакат Радослава Боор
Снимки Иван Дончев

Участват:
Владимир Матеев, Божидар Йорданов, Симона Халачева, Мартин Димитров, Неда Спасова, Росен Белов, Михаил Милчев

Анотация:

Пиесите на Питър Шафър и Майк Бартлет ще ни срещат с двама млади и симпатични мъже. Боб от „На четири уши“ вярва в духовната красота, търси у човека срещу себе си белезите на достойнство, скромност, щедрост, любов и милосърдие. Усеща, че не можеш да работиш с истински хъс, ако не обичаш работата си. Мисли, че е създаден за нещо по-значимо от ежедневните счетоводни сметки. Знае, че може да се вълнува и иска да вълнува и другите. Томас от „Унижението“ е „добро момче“, според думите на колегите си. Вярва, че заслужилият и можещият ще се издигне, че всички спазват правилата на честната игра, че искрените и прозрачни взаимоотношения ще бъдат възнаградени и че „лошите ще паднат в канавките, а добрите ще триумфират“.

Но едва ли бихме се влюбили в тях от пръв поглед, едва ли бихме били приятели с тях в офиса.

А и къде можем да срещнем такива хора днес? Нашата цивилизация е в залеза си, заедно с нея си отива и културния и цивилизован човек. Материалното отдавна е изместило духовното и празнува своя триумф на гроба му. Малцината оцелели като Боб и Томас, последните пазители на културната ни идентичност, съвсем скоро ще бъдат асимилирани, форматирани и преинсталирани. Очаква ги специален ритуал на инициация, маскиран зад принципите на равенство и конкуренция, които нашето общество изповядва сляпо.

Ще оставим ли Боб и Томас сами в това изпитание, зависи от нас и от това дали все още имаме сетивата да ги разпознаем като ценни в постоянно променящия се свят днес.

 

Тея Сугарева

 

Премиера: 25 февруари 2020 г.

Продължителност: 110 минути

 

Питър Шафър е роден на 15 май 1926 г. в Ливърпул в семейство на евреи. Завършва училището „Сейнт Пол“ в Лондон, а след това и специалност „История“ в Тринити Колидж в Кеймбридж, Англия. Първоначално работи като библиотекар в градската библиотека в Ню Йорк, а после и за музикално издателство.

Автор е на над 20 драматургични творби. Първата му поставена пиеса, „Упражнение за пет пръста“ от 1958 г., за една нощ му печели слава и го утвърждава като име. Следват пиесите „На четири уши“ и „Око под наем“, а след това и „Кралският лов на сърцето“. През 70-те години Шафър получава няколко награди „Тони“ за големите си пиеси „Еквус“ и „Амадеус“, като екранизираната версия на пиесата „Амадеус“ печели и осем награди „Оскар“. Сред по-късните му пиеси са библейският епос „Йонадав“, „Латиче и любов“ и „Дарът на горгоната“.

През 1987 г. е награден с Ордена на Британската империя, а през 2001 г. е посветен в рицарство.

Умира през 2016 г. на 90-годишна възраст.

Питър Шафър остава в историята на театъра като един от големите английски драматурзи и сценаристи. Основно качество на неговите пиеси е лекотата на движението между фарса и изобразяването на човешката мъка.

 

Майк Бартлет е британски драматург, сценарист и режисьор. Роден е на 7 октомври 1980 г. в Оксфорд. От 2002 г. до днес е написал над 30 произведения, а пиесите му се поставят на Бродуей, в Лондон и Австралия. По-известните от тях са „Любовен договор“, „Дете мое“, „Петел“, „Земетресенията в Лондон“ и „13“.

Пише „Унижението“ през 2013 г. Пиесата се играе в Шефилд, Ню Йорк, а през 2015 г. е поставена и в YoungVic, една от знаковите сцени за съвременен театър в Лондон. Още същата година получава за нея и най-престижната театрална награда в Англия „Лоурънс Оливие“.

Бартлет работи изключително като писател. Пиесите му обаче се отличават с особен интерес към динамиката на работното място. „Унижението“ е вдъхновена от действителните събития в краткия период, през който временно е нает като служител в офис, където всеки ден е принуден да търпи тормоза на колегите си.

Освен в театъра Бартлет работи и за радиото и телевизията. За сценария на сериала „Доктор Фостър“ на BBC през 2016 г. му е присъдена „Национална телевизионна награда“.


виж коментарите« назад
Програма за месец Септември
Открита сцена
15
Септември, сряда
20.30
16
Септември, четвъртък
20.30
17
Септември, петък
20.30
18
Септември, събота
20.30
19
Септември, неделя
20.30
21
Септември, вторник
20.30
23
Септември, четвъртък
20.30
24
Септември, петък
20.30
25
Септември, събота
20.30
26
Септември, неделя
20.30
28
Септември, вторник
20.30
29
Септември, сряда
20.30
30
Септември, четвъртък
20.30
ПАРТНЬОРИ: Бул ИнсДомкоУебДизайн ООДБТА

Адрес на театъра:

бул. Янко Сакъзов 23А

Билетна каса:
02/944 24 85

Работно време:

понеделник - петък

10:00 ч. - 14:00 ч.

15:00 ч. - 20:15 ч.

събота и неделя

10:00 ч. - 13:00 ч.

14:00 ч. - 20:15 ч.