ПАРИЖКАТА СВЕТА БОГОРОДИЦА
ПАРИЖКАТА СВЕТА БОГОРОДИЦА
kupi bileti
от по Виктор Юго Спектакъл на Лилия Абаджиева
Творчески екип:
постановка,сценична версия и музикална картина Лилия
Абаджиева
драматизация Димитър Стоянович
сценография и костюми Васил Абаджиев


Участват:
Пламен Манасиев, Калин Врачански, Юли Малинов, Мартин Гяуров, Николай Антонов, Росен Белов, Николай Върбанов, Юлиян Рачков, Михаил Милчев, Валери Георгиев, Николай Димитров, Симона Халачева, Йорданка Любенова, Венцислав Сариев, студенти в Театрален колеж „Любен Гройс“

Анотация:

Парижката Света Богородица като драматическа поезия и съдържание на човешката индивидуалност. В предговора към "Съзерцание" Виктор Юго пише:"Тук е разказана една човешка съдба ден след ден. Но това животът на един човек ли е? Да, но също така и живота на другите хора. Никой от нас няма честта да притежава живот, който е само негов. Моят живот е вашия, вие изживявате това , което изживявам аз, съдбата ни е еднаква." "Парижката Света Богородица" (1831) е роман, вдъхновен от духа на романтизма. В него има всичко необходимо за човека - вяра в доброто, възторг от красотата; конфликт, породен от двойнствеността на този свят - между доброто и злото, красивото и грозното; копнеж по щастие; възхищение от силата и дързостта на стихията на чувствата; надмощие на чувствата над разума. Епохата на романтизма поставя чувствата над разума, бунтува се срещу установените модели на мислене и поведение и създава ирационален свят , в който е възможно проявлението на свободата на човешкия дух.

В завещанието си на 31 август 1881 година Юго пише:
1.Бог съществува като абсолютно независим създател и повелител на Вселената.
2.Животът има смисъл, когато човек обича, труди се и крачи напред.
3.Душата е безсмъртна.
4.Любовта е единственият неизчерпаем извор на вяра в живота.
5.Мисията на поета е да възвръща хората към човечността, а човечността е дело на любовта.

Спектакълът, който ще видите и ще съпреживеете с нас тази вечер E животът на духа ,
преживяващ патос, страст, терзание, болка, милосърдие и състрадание.

Дали във времето, в което живеем разумът безвъзвратно е надмогнал чувствата...

Лилия Абаджиева

“Животът ни е двойствен — свой свят има си
сънят, разделящ двете тъжни имена —
живот и смърт; свой свят сънят
си има — царство на реалност странна.
В развоя си съдържа той дихания,
сълзи и мъки, радостни отсенки.
Засенчва будните ни мисли той
и облекчава будните дела.
Разделя същността ни, става част
от нас самите и от нашто време.

Какво е минало? Какво са сенките?„Парижката Света Богородица“ е дреха изтъкана от бляскави думи, която никога не се къса. Зимата ще те топли, лятото ще носи хлад на сърцето ти. Ще ти служи за завивка, под която ще сънуваш приказни истории за любов, коварство, страст и падение. Такава дреха не остарява. Понякога трябва само да бъде извадена от гардероба, за да бъде изтупана от праха на годините и проветрена от нафталина на дребнотемието.
Опитахме се не да преразказваме, а да преосмисляме. Да гледаме нагоре, без да забравяме върху какво сме стъпили.
Дано радостта от този процес се окаже заразна.

Д. Стоянович

Времетраене: 2 часа и 30 минути (без антракт)


Премиера:24.01.2013г.


виж коментарите« назад


  М н е н и я

  от: Sabina
  публикувано: 24.04.2014 00:17:30 часа

  Представлението е много добро, макар и малко дълго. Изключителна игра на Калин Врачански! Впечатляващи декори и музика.


  от: Нора Горанова
  публикувано: 12.04.2014 23:49:54 часа

  Благодаря Ви за вълнението и възторга! Чудесен спектакъл! Честит Рожден ден на Пламен Манасиев :)


  от: Впечатлен!
  публикувано: 06.04.2014 12:34:49 часа

  Забележителен при изпълнението си е актьорът Пламен Манасиев в ролята на архидяконът Фроло! Героят предизвиква много противоречиви чувства...най-силният и многопластов образ в пиесата...


  от: Момчилов
  публикувано: 28.03.2014 22:16:43 часа

  Аз съм фен на представленията на Лили Абаджиева,но не мога да кажа, че това ми допадна особено. Въпреки това, честит \"Икар\". И моля оправете си датата на премиерата - не 24.01.2012г.,а 24.01.2013г. Така излиза, че вземате \"Икар\" за старо представление.


  от: Анонимен
  публикувано: 08.03.2014 13:22:10 часа

  Пламен Манасиев!


  от: Милослава Стойкова
  публикувано: 01.03.2014 09:57:04 часа

  Нй-доброто представление, което съм гледала в последните години! (А съм гледала много!) Спектакъл, който за мен е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЕАТРАЛНО СЪБИТИЕ! Благодаря на Лилия Абаджиева за изключителните й постановъчни решения и за хрумването й да покани точно Калин Врачански за ролята на Квазимодо; на Калин Врачански - за брилянтното му изпълнение на роля, която мислех за неприсъща на актьорския му натюрел; на Васил Абаджиев - за великолепната сценография; на целия театрален състав - за сърцатата му и талантлива игра! Благодаря ви за магическото преживяване и за сълзите, които предизвикахте у мен! Желая ви огромен успех на световните сцени - вие го заслужавате! :-)


  от: Николета Желязкова
  публикувано: 28.02.2014 22:22:35 часа

  Това е най-хубавото представление, което съм гледала от години (а не съм гледала изобщо малко такива!). Невероятно добра сценография и музикално оформление. По-добре използвана сцена не съм виждала на наш театър. За Калин Врачански мога най-искрено да кажа, че е феномен в нашия културен живот! Каквото и да ви казват, отидете и вижте представлението ( а което и да е друго) със собствените си очи. Някои от приятелите ми не го харесаха, други го хвалеха със седмици, аз определено съм от вторите и ще го препоръчам на всички. Благодаря на актьорския състав и на театъра!


  от: Ева
  публикувано: 19.01.2014 08:39:15 часа

  Възхитена съм от постановката и благодаря на целия творчески състав за невероятно приятното преживяване.Поздравления!


  от: Елена
  публикувано: 30.11.2013 23:13:33 часа

  Съжалявам всеки, който повярва на всичките тези платени коментари...Спектакъла е протяжно дълъг, много претенциозен, едно ужасяващо преживяване.Единствено сценографията е интересна, но при тази продължителност и хубавото се губи


  от: Ана
  публикувано: 28.11.2013 22:59:33 часа

  Как мога да разбера, дали има свободни билети за събота (30.11)?


  от: Димитър
  публикувано: 21.11.2013 14:54:00 часа

  страхотна постановка! много добра сценография, музикално оформление и актьорска игра!


  от: Даниела Димитрова
  публикувано: 19.11.2013 14:35:17 часа

  Постановката ме завладя изцяло и аз отново преживях историята, а Калин Врачански ме разплака с образа който направи!!!


  от: тане
  публикувано: 15.11.2013 14:09:04 часа

  Поздравления за младата актриса Симона Халачева в ролята на Есмералда, която с романтичното и феерично присъствие радва с красотата и таланта си, въпреки,че персонажът е малко изнесен на втора линия от режисьора. Следя изявите на тази актриса и предричам запомнящи се образи и изяви.


  от: Тони
  публикувано: 15.11.2013 10:31:55 часа

  Прочетох мненията и бих желала да видя тази постановка/от провинцията съм/Имате ли билети за 6-ти Декември и каква е цената за пенсионери?Благодаря


  от: Бисер Стоянов
  публикувано: 08.10.2013 16:03:43 часа

  Възхитителна постановка на Театър София и Лилия Абаджиева. Театралните постановки в София са на завидно високо професионално равнище - режисура, сценография, музикално оформление - в случая музикалния саундтрак на Лилия Абаджиева по мотиви на класика и съвременни звучения. Атлетични и талантливи актьори ,които се справят с многопланови творчески задачи всеоттайно и с успех. Благодаря Ви за удоволствието да бъда Ваш зрител, театър София.


  от: Антонина Костова
  публикувано: 05.10.2013 23:05:29 часа

  Здравейте! Гледах за втори път изключителния ви спектакъл и отново усетих онези вълнения, които затрогват дълбините на човешката душа, пораждат множество въпроси и оставят следа за дълго. Благодаря ви! Бих искала да ви попитам, коя е музикалната композиция, с която започна и свърши спектакълът? Ще съм ви много благодарна да ми кажете как да я намеря!


  от: Милена Коларова
  публикувано: 04.10.2013 19:44:10 часа

  Честит рожден ден на талантливата ЙоаннаТемелкова


  от: Явор
  публикувано: 04.10.2013 14:54:57 часа

  Браво, имам чувството, че чета едно и също мнение няколко пъти...довечера ще го видим.


  от: Петя Георгиева
  публикувано: 04.10.2013 10:51:34 часа

  Възхитена съм. Не намирам думи да опиша емоцията която преживях гледайки постановката. Въодошевлението което ме заля. Адмирации за избора на актьори и възможността на младите таланти да се изявяват. Те са не по-малко талантливи от утвардените вече имена. Невероятно изпълнение, силен сценарии и отлична актьорска игра.


  от: милена коларова
  публикувано: 29.09.2013 17:20:40 часа

  този спектакъл трябва да бъде отличен с награда икар или аскеер


  от: chopin
  публикувано: 06.06.2013 20:44:59 часа

  Един от най-разтърсващите спектакли. Със сигурност ще го гледам още веднъж. Жалко, че остана подминат от номинации и награди.Изключително силна и вдъхновяваща игра на Калин Врачански и Пламен Манасиев. Адмирации към всички артисти, които участват спектакъла, голямата Лилия Абаджиева и театър \"София\".


  от: Юлия
  публикувано: 05.06.2013 22:54:05 часа

  Не вярвах, че мога да се просълзя на театрална постановка! Невероятно въздействаща музика, прекрасна актьорска игра,много добър декор! Браво!


  от: Весела
  публикувано: 29.05.2013 16:45:37 часа

  Невероятен спектакъл! Калин Врачански отново показа изключителен професионализъм и класа! Браво! Поздравления!


  от: Гита
  публикувано: 09.05.2013 15:42:03 часа

  Изключителен спектакъл, ярък и завладяващ. Много добър декор, въртяща се сцена, която спомага за това да се направи една сложна постановка добра и интересна. Пламен Манасиев е явление на българската театрална сцена, а с тази постановка открих и истинския талант на Калин Врачански, далеч надхвърлящ този от телевизионните сериали. Много живот и много идеи се въртят на тази сцена, музиката е въздействаща, човек наистина се потапя в света, който те представят. Поздравления, според мен това е грандиозен успех за българския театър! Аз лично не можах просто да изляза от постановката, част от нея остана в мен и излезе с мен от театъра. Както при добрите книги, ще ме преследва дълго време. Много приятно иненадана останах и много впечатлена!


  от: иво станоев
  публикувано: 26.04.2013 23:28:58 часа

  супер спектакъл невероятна игра.


  от: Антонина Костова
  публикувано: 26.04.2013 00:09:19 часа

  Потресаващ спектакъл! Много силна актьорска игра, въздействащо музикално и светлинно оформление, богат реквизит... Спектакълът буквално ме пренесе в 15 век, където порокът, упадъкът на човешкия дух и, в следствие на всичко това, осакатеното умение на човек да обича, са стигнали дъното на най-мръсното блато в човешката еволюция... и въпреки всичко, някъде там, в едно уродливо тяло, се е съхранила частица човечност, копнееща за любов и доброта... Скъпи актьори и режисьори от театър София, искам да ви благодаря за вашата отдаденост на театралното изкуство, за вашата устременост да запазите основната му цел - да прикани зрителя към разговор, който разговор е предимно със себе си, да събуди завладяващи чувства от противоречиви усещания, които в крайна сметка обновяват човека и възстановяват положителната му нагласа за живота. Благодаря ви! Бъдете все така вдъхновени, устремени и всеотдайни!


  от: Ани
  публикувано: 16.04.2013 17:43:45 часа

  Невероятна постановка, която ме просълзи. Страхотна игра. Непременно трябва да се гледа. Мисля, че в момента в театър София са най-хубавите постановки. УСПЕХ!!!


  от: Тина
  публикувано: 11.04.2013 19:11:45 часа

  Искам да попитам дали са останали билети за постановката на 12.04/петък/ ?


  от: Театър \"София\"
  публикувано: 09.04.2013 11:11:53 часа

  Здравейте! Билети от 20 лева имаше само за първите премиерни представления. Следващите представления са на редовните цени - 16, 12 и 10 лева, в зависимост от реда в салона. Поздрави :)


  от: Веселка Христова
  публикувано: 08.04.2013 14:48:09 часа

  От петата минута ме завладя.....Представлението е невероятно! Смятам да го гледам пак. Ефектите, диалозите...динамиката...останах безмълвна!


  от: Веселка Христова
  публикувано: 08.04.2013 14:25:35 часа

  От петата минута ме завладя.....Представлението е невероятно! Смятам да го гледам пак. Ефектите, диалозите...динамиката...останах безмълвна!


  от: Пепи
  публикувано: 07.04.2013 23:18:15 часа

  Здравейте, от какво зависи цената на билетите, че са 10, 12, 16 и 20лв?


  от: Ева Беличева
  публикувано: 07.04.2013 23:16:25 часа

  Има ли все още билети за представлението на 25 април?


  от: Gytha Ogg
  публикувано: 31.03.2013 00:47:01 часа

  Нямам думи да опиша възхищението си от тази постановка! Великолепна е най- малкото, което може да се каже... Задължително ще я гледам поне още няколко пъти!!!


  от: j
  публикувано: 30.03.2013 01:53:44 часа

  emi pesenta mai e belle na garou daniel i patric, ne mai a e prosto tq :D no kolkoto i hubavo da peqt, soloto e mega mega po-qko prosto da se naslajdavash na neveroqtnata muzika. nakara me da iztrypna tolkova mnogo pyti, evala edno ot nai-silnite predstavleniq koito sym gledal.


  от: Mim
  публикувано: 16.03.2013 12:39:35 часа

  Бихте ли ми казали мелодията от края на спектакъла на кой е? Тя звучеше и докато Квазимодо за първи път говореше с Есмералда, когато я заведе в Нотр дам...


  от: Mim
  публикувано: 16.03.2013 12:39:19 часа

  Бихте ли ми казали мелодията от края на спектакъла на кой е? Тя звучеше и докато Квазимодо за първи път говореше с Есмералда, когато я заведе в Нотр дам...


  от: Театър София
  публикувано: 14.03.2013 14:50:45 часа

  Здравейте! Намалението за студенти е 50%. Поздрави.


  от: Мартин
  публикувано: 13.03.2013 23:08:40 часа

  Извинете, ако може да попитам дали има отстъпка за студенти и ако да, колко?


  от: Татяна
  публикувано: 08.03.2013 17:31:04 часа

  Чудесно представление и невероятна игра. Изпълнението на Калин Врачански в ролята на Квазимодо беше неописуемо. Уникално пресъздаване и превъплъщение в ролята! Браво! Заслужава си да го гледате!


  от: Аля
  публикувано: 08.03.2013 13:51:40 часа

  Невероятна, разтърсена съм! Играта на Калин Врачански беше неописуема! Горещо препоръчвам!!!!!!!!


  от: Деляна
  публикувано: 21.02.2013 11:19:46 часа

  Здравейте!Има ли билети за 22 или за 23 февруари за Парижката Света Богородица?


  от: амрита
  публикувано: 14.02.2013 09:48:20 часа

  Вчера гледах постановката и съм ... не мога да кажа \"очарована\"- душата ми беще разбита и събрана отново. Невероятна игра! Разтърсена съм


  от: Театър \"София\"
  публикувано: 11.02.2013 19:58:32 часа

  Здравей! В момента се разработва новия ни софтуер и все още не можем да продаваме онлайн. Билети могат да се закупет от касата на театъра.Извиняваме се за неудобството.Поздрави :)


  от: Гергана
  публикувано: 11.02.2013 14:11:30 часа

  Здравейте, продават ли се онлайн билети?


  от: Hulia
  публикувано: 10.02.2013 23:44:52 часа

  Спектакълът на Лилия Абаджиева е наистина впечатляващ и зрлищен – с архетипната катедрала-световно дърво, с почти оживелите гаргойли, с умело предадените, включително с цветови кодове, синя „горница” и червена „долница” на късното Средновековие, уникалната сцена с ритуалния жест на умиване, Есмералда като приказна Стежанка и какво ли не. Кешки да не бяха сал две неща:- скечът/ пародията на тризначките или каквото и да е това псевдо злободневно вмъване в инак непокътната като тон литературна тъкан, нарущаващо високия слог, и - непоносимата сила на музиката, иначе много любопитен фон-персонаж, която, особено в първата част на представлението, не дава възможност да се чуе текста.


  от: Ани
  публикувано: 04.02.2013 20:00:42 часа

  А има ли антракт и с каква продължителност?


  от: Ани
  публикувано: 04.02.2013 19:59:03 часа

  Благодаря, мисля че е полезно да има информация в сайта за всяка постановка :)


  от: Театър София
  публикувано: 30.01.2013 10:41:52 часа

  Представлението е 2 часа и 20 мин. Поздраваи :)


  от: Ани
  публикувано: 29.01.2013 21:52:38 часа

  Каква е продължителността на постановката?


  от: Театър София
  публикувано: 28.01.2013 13:25:41 часа

  10,12,16 и 20 лв. За студенти, учениции пенсионери има 50% намаление. :)


  от: Лили
  публикувано: 28.01.2013 09:11:39 часа

  Можете ли да ми кажете колко струват билетите?


  от: Ники
  публикувано: 26.01.2013 00:35:58 часа

  добре изпипана


  от: цвета
  публикувано: 25.01.2013 23:30:44 часа

  Наистина браво на Лилия Абаджиева. Чудесна игра на артистите и особено на Калин Врачански! Поздравления!!!Голи актьори няма.Има само разголени.


  от: conscience
  публикувано: 25.01.2013 09:05:41 часа

  Амбициозна постановка, добре изпипана. Браво на Лилия


  от: Яница Минчева
  публикувано: 11.01.2013 13:20:06 часа

  Има ли голи актьори или постера е само подвеждаща реклама? :)


  от: Яна
  публикувано: 12.12.2012 21:29:07 часа

  Искам да попитам дали се продават билети за предварително обявената дата на премиерата на 17 януари, защото чакам с нетърпение постановката!

Програма за месец Март
голяма сцена
4
Март, четвъртък
19.00
5
Март, петък
19.00
6
Март, събота
19.00
7
Март, неделя
19.00
9
Март, вторник
19.00
10
Март, сряда
19.00
11
Март, четвъртък
19.00
12
Март, петък
19.00
13
Март, събота
19.00
16
Март, вторник
19.00
17
Март, сряда
19.00
18
Март, четвъртък
19.00
19
Март, петък
19.00
20
Март, събота
19.00
21
Март, неделя
19.00
23
Март, вторник
19.00
24
Март, сряда
19.00
25
Март, четвъртък
19.00
27
Март, събота
19.00
28
Март, неделя
19.00
30
Март, вторник
19.00
31
Март, сряда
19.00
Програма за месец Април
голяма сцена
1
Април, четвъртък
19.00
2
Април, петък
19.00
3
Април, събота
19.00
4
Април, неделя
11.00
6
Април, вторник
19.00
8
Април, четвъртък
19.00
9
Април, петък
19.00
10
Април, събота
19.00
11
Април, неделя
11.00
13
Април, вторник
19.00
15
Април, четвъртък
19.00
16
Април, петък
19.00
17
Април, събота
11.00
18
Април, неделя
19.00
20
Април, вторник
19.00
21
Април, сряда
19.00
22
Април, четвъртък
19.00
24
Април, събота
11.00
25
Април, неделя
19.00
27
Април, вторник
19.00
28
Април, сряда
19.00
29
Април, четвъртък
19.00
ПАРТНЬОРИ: Бул ИнсДомкоУебДизайн ООДБТА

Адрес на театъра:

бул. Янко Сакъзов 23А

Билетна каса:
02/944 24 85

Работно време:

понеделник - петък

10,00 ч. - 14,00 ч.

15,00 ч. - 19,00 ч.

събота и неделя

10,00 ч. - 13,00 ч.

13,30 ч. - 19,00 ч.