РЕВИЗОР
РЕВИЗОР
kupi bileti
от Николай Василиевич Гогол
Творчески екип:
режисьор Бойко Богданов
превод Христо Радевски
сценография и костюми Петя Стойкова
музика Бойко Богданов
музикален ръководител Данко Йорданов


Участват:
Мария Сапунджиева (6 и 25 март/Йорданка Любенова (7 и 20 февруари), Невена Калудова, Йорданка Любенова, Милена Живкова, Неда Спасова, Сава Пиперов, Калин Врачански, Пламен Манасиев, Михаил Милчев, Николай Антонов, Росен Белов, Юлиян Рачков, Николай Димитров, Николай Върбанов, Владимир Матеев

Анотация:

На сцената на Театър “София” ще оживее вечната комедия на Гогол “Ревизор” под режисурата на Бойко Богданов, за да ни въвлече във впечатляващия свят на неговите разнолики герои и да се посмеем над техните смешни и тъжни характери. Един класически текст, който ще заживее с ритъма на днешния ни ден, за да нарисува вечното, повторяемото, смешното и тъжното в живота. „Ревизор”на Гогол днес е удивително съвременен. Нравствения упадък в налудничавия ни обществен живот е стигнал дотам, че на върха на пирамидата на всяка йерархична структура може да кацне някой фантастичен Хлестаков - пройдоха и празноглавец и безоблачно да си я управлява и дои. На тоя фон не ме тревожи толкова безочието и наглостта на един или друг престъпник, на класически самозабравили се овластени идиоти , а готовността, с която обществото им се самоподчинява, сключвайки чрез това си поведение негласен договор за взаимно безобразничене. Плаши ме мълчанието и дори инициативността, с която уж затваряйки очи легализираме, утвърждаваме, бетонираме моделите на манипулацията , на хамелеонщината, на корупцията, на раболепието и в крайна сметка безнаказаността на злото…То е наше общо дело и като не му се опълчваме няма защо да се вайкаме че животът ни е станал несправедлив и отвратителен - ние сме авторите му. Вплетени в обща паяжина, ние се създаваме взаимно. Затова: На кого се смеем? На себе си се смеем. Заради кого плачем? Заради себе си плачем…

Бойко Богданов

 

"Всички ние сме излезли изпод шинела на Гогол." Ф.М.Достоевски

 

Н.В. Гогол ( 1 април 1809 – 4 март 1852 )

Гогол написва комедията “Ревизор” по идея на Пушкин за по-малко от два месеца. Пиесата е поставена веднага на сцените на най-големите руски театри в Петербург и в Москва. Тогава авторът е на 27 години.

Средата на април 1836 г. Жителите на Петербург спират пред новия афиш на Александринския театър и четат – “В неделя, 19 април, за първи път ще се представи от руските придворни артисти “Ревизор”, оригинална комедия в пет действия, съчинена от Н.Гогол….”

Зрителите, присъствали на премиерата през 1836 година, едва ли си представят, че ще станат свидетели на едно от най-знаменателните театрални представления. Храповицки, инспектор на трупата, е записал: “Негово величество императорът заедно с престолонаследника внезапно благоволиха да присъстват, и той беше много доволен, смя се от сърце”. Друг летописец на петербургските театри - А.Волф, потвърждава: “Успехът е колосален. Публиката се смя до припадък и остана много доволна от изпълнението. Отивайки си, императорът каза: “Тук всички си изпатиха, но най-много аз!” ...

Само след десетина дни Гогол пише на своя приятел, знаменития артист М.Шчепкин (29.04.1836) - “Правете каквото искате с моята пиеса, аз няма да се занимавам с нея. Самата тя ми омръзна толкова, колкото и грижите по нея. Въздействието, което оказа, беше голямо и шумно. Всички са против мен. Ругаят, нападат пиесата и ходят да я гледат, няма билети за четвъртото представление. Ако не беше височайшето застъпничество на императора, пиесата ми нямаше за нищо на света да види сцена и вече се намериха хора, които правят необходимото за нейната забрана. Сега виждам какво значи да бъдеш комичен писател – най-малката доза истина и срещу теб се надигат, при това не един човек, а цели съсловия”…

Гогол заминава за чужбина, без да подозира, че само след седмици в Москва неочаквано ще се издигне глас в негова защита – излиза статия в седмичното издание “Мълва”, която се превръща в истинско предизвикателство към официалната преса и е назована “Рупор на мнения по поръчка”…. -....”

В “Ревизор” аз реших да събера на едно място всичко лошо в Русия, което познавах по онова време, всички неправди, които се вършат по онези места и в онези случаи, когато от човека се изисква най-вече справедливост и наведнъж да се надсмея над всичко. Но това, както се знае, имаше потресаващо въздействие. През смеха, който още никога не беше прозвучавал в мен с такава сила, читателят долови скръб. Самият аз почувствах, че смехът ми вече не е такъв, какъвто беше дотогава и че самата необходимост да се развличам с невинни, безгрижни сцени е свършила заедно с младостта” – споделя Гогол.

“Както и да говорим – пише М.Шчепкин – страшен е не Хлестаков, а оня ревизор, който ни чака пред вратите на гроба. Този ревизор е нашата пробудила се съвест. По-добре да направим ревизията на това, което имаме у нас в началото на живота, а не в края. Печалният финал е нежелателен, че и животът, който сме свикнали по малко да смятаме за комедия, може да има същия печално-трагичен завършек….”

Най-необичайният поет и прозаик от всички, които е раждала Русия – Н.В.Гогол – най-великият ревизор на мъртви души в човешката история - умира от крайно физическо изтощение в резултат на гладуване (за да надмогне дявола в себе си в пристъп на меланхолия). Напуска този свят, лекуван от двойка енергични лекари, които го възприемат като луд и се опитват да постигнат прелом в душевната му болест с кръвопускане и силни слабителни….

На българска сцена първата постановка на пиесата “Ревизор” е през 1880 година в гр. Русе, където се играе на руски език. През годините с нейни реализации свързват творческия си път режисьорите Иван Попов, Н.О.Масалитинов, Кръстьо Мирски, Хрисан Цанков, Методи Андонов, Слави Шкаров, Стоян Камбарев, Лилия Абаджиева и др.

 

Премиера: 15 май 2008 г.

Продължителност: 180 минути (с антракт)


виж коментарите« назад


  М н е н и я

  от: Деси
  публикувано: 20.05.2014 22:59:05 часа

  Смях от сърце,поднесен висок хумор и невероятно раздаващи се актьори!Прекрасни сте,забавлявахте се,а публиката още повече!Хиляди пъти по седем години още игра пред пълен салон с публика!!!


  от: Мони
  публикувано: 12.04.2014 21:47:34 часа

  Калин Врачански, Мария Сапунджиева и Невена Калудова играха невероятно! Постановката не е за всеки, но на мен лично ми допадна много. Поздравления!


  от: Radoslava
  публикувано: 10.03.2014 13:44:20 часа

  Невероятно представление със силна и запомняща се актьорска игра.А Калин Врачански се раздаде на сцената.Постановката е 3часа,но не усетих как мина времето,защото много се забавлявах.Ако сте решили да гледате\"Ревизор\"-най-добре е направена и най-забавно е поднесена в театър\"София\".


  от: ri
  публикувано: 23.02.2014 00:07:43 часа

  Много добра постановка, впечатлена съм от играта на Невена Калудова, много оргинално и смешно решение на образа, и Мария Сапунджиежа, играта на останалите актъори също е на високо ниво. А Гогол е актуален и днес. Заслужава си да се гледа.


  от: Теодора Велкова
  публикувано: 02.02.2014 12:40:44 часа

  Страхотна игра на Калин Врачански!! :)


  от: Brigitte
  публикувано: 02.02.2014 00:23:30 часа

  Възхитена съм от тази прекрасна постановка! Специални адмирации за Калин Врачански, както винаги е на високо ниво, но и целият екип са страхотни. Театър София ме спечели!


  от: Невена Василева
  публикувано: 18.11.2013 18:05:59 часа

  Отидох да гледам Ревизор силно скептично настроена. Като правило съм все разочарована от представленията, вулгарните клоунади по родните сцени, дори и на масово популярните спектакли ме дразнят толкова, че в редките случаи, когато реша да отида на театър, често си излизам по средата.За мое щастие вечерта беше много приятна. Пиесата ми хареса, актьорите играха много добре, костюмите също много ми допаднаха. Самият факт, че продължителността на пиесата от 3 часа не ми дотежа, говори красноречиво. От много отдавна не съм се забавлявала така искрено и твърдо препоръчвам.


  от: Зрителка
  публикувано: 11.11.2013 12:37:18 часа

  Постановката е направена свежо и с чувство за мярка и за хумор. Наистина звучи актуално. Калин Врачански ме изненада и очарова - изградил е много точен образ на героя си. Другите актьори също бяха добри и запомнящи се. Препоръчвам за гледане тази постановка. Продължителността й не се усеща като недостатък, макар че всички в днешно време сме по-скоро невротици. :)


  от: Живка
  публикувано: 14.04.2013 23:40:47 часа

  Ужасна постановка с изключително слаба актьорска игра, безлични декори и неадекватна режисура! Едновременно говорене на няколко актьора и неразбираемо изричане на репликите. След \"Суматоха\" и \"Ревизор\" все повече се убеждавам, че театър \"София\" е много слаб театър. Има актьори, които нямат никаква визия, излъчване и талант. Явна е и кризата при режисьорите.


  от: Ел
  публикувано: 20.03.2013 17:40:35 часа

  Каква е продължителността на постановката?


  от: Ани
  публикувано: 27.02.2013 13:15:39 часа

  страхотна постановка. Смях се с глас. Браво на артистите. Препоръчвам я на всички.


  от: Жени
  публикувано: 12.12.2012 23:30:34 часа

  Страхотно представление. Смяла съм се от сърце. Актьорите се раздават от душа и сърце. Заслужава си да се гледа повече от един път =]


  от: Ирина Велева
  публикувано: 12.12.2012 22:50:57 часа

  Току-що си идвам от постановката - страхотна е! Актьорската игра на целия състав е отлична! Много по-различен, ведър и лек прочит на Гогол, различен от този в Народния театър. Наистина е комедия и всеки един от образите се запомня! Огромно браво от мен! И благодаря!


  от: Театър \"София\"
  публикувано: 04.11.2012 18:52:12 часа

  Постановката е 2 часа и половина с антракт.


  от: Зорница Димитрова
  публикувано: 28.10.2012 16:10:44 часа

  Подкрепям Мастър напълно!


  от: Maria
  публикувано: 25.10.2012 14:37:07 часа

  Здравейте, Много добра игра на всички артисти, но останах изключително изненадана от играта на Калин Врачански! Много добър спектакъл, много смях, добра игра и общо взето - струва си! Който не го е гледал, да го гледа!


  от: В1
  публикувано: 14.10.2012 14:32:00 часа

  И на мен не ми хареса. Врачански и двете главни женски роли бяха страхотни, но режисурата и сценарият бяха слаби и отегчителни. Ако бяха извадили част от ненужните сцени и представлението беше 2 часа може би щеше да е по-добро, но така или иначе имаше много проблеми. Сцената си беше ок, актьорската игра също, театърът е чудесен, но от тази постановка съм по-скоро разочарован.


  от: Мастър
  публикувано: 11.10.2012 14:32:52 часа

  Феноменалната артистична игра, пищните костюми и разкошните декори на постановката \"Ревизор\" в театър София удри в земята посредствената актьорска игра, бедните декори и безличните костюми на \"Ревизор\" в Народния театър. В театър София е единствения \"Ревизор\", който си заслужава да се гледа на българска сцена.


  от: Поздрав от Плевен
  публикувано: 08.06.2012 19:53:39 часа

  Великолепни артисти! Чудесна постановка! Браво!!! Заповядайте пак в Плевен!


  от: Пейтън
  публикувано: 22.05.2012 23:28:14 часа

  С голямо удоволствие за пореден път гледах "Ревизор", наистина невероятно изживяване за душата, развеселява, кара те да се усмихваш. Поздравления, давайте в същия дух, само ако може пак да пуснете "Уморените коне" и "Албена".


  от: v.n
  публикувано: 22.05.2012 22:48:19 часа

  Много добра постановка, перфектна игра на Невена Калудова,Калин Врачански и Мария Сапунджиева


  от: ldd
  публикувано: 19.05.2012 14:55:43 часа

  Колко струва билетът?


  от: М
  публикувано: 28.04.2012 07:13:10 часа

  Утре ще я гледаме. Сигурно ще е яко.


  от: Диди
  публикувано: 17.03.2012 17:52:51 часа

  Гледай те го задължително! Постановката е невероятна, актьорската игра също. Много е забавна и смешна. Няма да съжалявате!:)


  от: Софи
  публикувано: 07.03.2012 08:08:30 часа

  Страхотен спектакъл,добра актьорска игра,ведро настроение и много смях! Прекарахме наистина приятна и забавна вечер, за което благодарим!:)


  от: Софи
  публикувано: 07.03.2012 08:07:53 часа

  Страхотен спектакъл,добра актьорска игра,ведро настроение и много смях! Прекарахме наистина приятна и забавна вечер, за което благодарим!:)


  от: С. Г.
  публикувано: 20.01.2012 23:33:33 часа

  Много добра постановка! Преди около две години я гледах и сега ще повторя. Уникална е! Поздравления!


  от: С. Г.
  публикувано: 20.01.2012 23:33:09 часа

  Много добра постановка! Преди около две години я гледах и сега ще повторя. Уникална е! Поздравления!


  от: Iveto
  публикувано: 18.01.2012 12:09:12 часа

  Най-хубавата постановка,която съм гледала досега!Страхотна е!


  от: dd
  публикувано: 10.01.2012 13:42:45 часа

  3 chassa


  от: Галя
  публикувано: 29.05.2011 01:03:27 часа

  Прекрасен спектакъл и чудесна актьорска игра!


  от: Иван
  публикувано: 23.03.2011 20:18:35 часа

  Браво! Невероятна актьорска игра. Препоръчвам горещо на всички, които не са гледали постановката.


  от: Lyubo
  публикувано: 19.03.2011 22:11:47 часа

  Много хубава постановка, поздравления на всички участващи в нея. Определено ще се гледа пак.


  от: Изи
  публикувано: 12.03.2011 21:42:30 часа

  невероятни актьори!!!поклон!!!


  от: Анубис
  публикувано: 20.02.2011 00:02:33 часа

  Кое е страхотно на постановката ? - слаба актьорска игра - примитивна сцена - банален и битов сценарий Жалко ! За мен си беше загуба на време.


  от: Атонимка
  публикувано: 09.02.2011 22:02:03 часа

  кой беше страшен критикан


  от: Краси
  публикувано: 04.02.2011 19:38:25 часа

  На каква цена е билетът ?


  от: mm
  публикувано: 18.01.2011 22:26:22 часа

  kolko e dylga postanovkata?

Програма за месец Март
голяма сцена
4
Март, четвъртък
19.00
5
Март, петък
19.00
6
Март, събота
19.00
7
Март, неделя
19.00
9
Март, вторник
19.00
10
Март, сряда
19.00
11
Март, четвъртък
19.00
12
Март, петък
19.00
13
Март, събота
19.00
16
Март, вторник
19.00
17
Март, сряда
19.00
18
Март, четвъртък
19.00
19
Март, петък
19.00
20
Март, събота
19.00
21
Март, неделя
19.00
23
Март, вторник
19.00
24
Март, сряда
19.00
25
Март, четвъртък
19.00
27
Март, събота
19.00
28
Март, неделя
19.00
30
Март, вторник
19.00
31
Март, сряда
19.00
Програма за месец Април
голяма сцена
1
Април, четвъртък
19.00
2
Април, петък
19.00
3
Април, събота
19.00
4
Април, неделя
11.00
6
Април, вторник
19.00
8
Април, четвъртък
19.00
9
Април, петък
19.00
10
Април, събота
19.00
11
Април, неделя
11.00
13
Април, вторник
19.00
15
Април, четвъртък
19.00
16
Април, петък
19.00
17
Април, събота
11.00
18
Април, неделя
19.00
20
Април, вторник
19.00
21
Април, сряда
19.00
22
Април, четвъртък
19.00
24
Април, събота
11.00
25
Април, неделя
19.00
27
Април, вторник
19.00
28
Април, сряда
19.00
29
Април, четвъртък
19.00
ПАРТНЬОРИ: Бул ИнсДомкоУебДизайн ООДБТА

Адрес на театъра:

бул. Янко Сакъзов 23А

Билетна каса:
02/944 24 85

Работно време:

понеделник - петък

10,00 ч. - 14,00 ч.

15,00 ч. - 19,00 ч.

събота и неделя

10,00 ч. - 13,00 ч.

13,30 ч. - 19,00 ч.