Снежната кралица
Предколедна премиера за деца в театър „София

Сцена от постановката.На старта на коледната кампания – център на сезона за повечето куклени театри – театър „София” представи една съвсем тематична, макар и не предварително заявена като коледна, премиера. Защото кое би могло да се впише по-пълноценно в духа на празника, ако не една история за силата на любовта, надеждата и жертвоготовността? Запомнете този въпрос – отговорът му ще дойде скоро.

Заглавието е „Снежната кралица”, а сценичният разказ пренася малчуганите в едно условно пространство, което смело можем да наречем „не-наше” – царство на силите, които ни правят малко по-лоши, малко по-сърдити и груби. То е студено, синкаво-бяло, пусто – каквито са и владенията на Снежната кралица.

Този свят, лишен от емоция, съществува паралелно с цветните лехи, пързалките, малките къщички, чиито още по-малки прозорчета светят, сгрени от топлина, до късно нощем, тъй като зад тях споделят тайните си две деца, които обичат. Обичат розите, обичат миговете на споделено щастие, обичат другия и всичко красиво в живота.

Когато обаче равновесието в този мъничък космос бъде нарушено, тогава единствено силата на волята и чистата обич могат да преодолеят грубата намеса на Злото и да възстановят изгубената хармония. Тъкмо това се случва в приказката на Андерсен; случва се и в спектакъла на режисьора Кристиана Бояджиева, чиито решения (в тандем с художника Виктор Иванов) успешно преодоляват усещането за безкрайност и известна пустота на сценичното пространство. Като прибавим към преживяването и сърцатата игра на Милен Николов (Кай) и Десислава Малчева (Герда), ефектни появи на Снежната кралица (Ваня Донева) и несъмнено колоритната фигура на Огледалото (Николай Антонов), получаваме един интересен спектакъл, който опитва да „преведе” идеите за любовта, приятелството, красотата и изкушението на език, достъпен за децата, използвайки изразните средства на театъра. Финалът , който по автор дава възможност за една наистина ярка развръзка, сякаш потъна като енергия и спектакълът завърши някак „набързо” – ефект, който, с повече фантазия, би могъл да се сметне и за нарочно търсен, но като че ли се случи по-скоро без умисъл.

Разбира се, като при всяко премиерно представление, и тук пролича нуждата от време, за да има възможност текстът да улегне и да се изчисти от дребните несъвършенства, а прекаленото натрупване на религиозни символи в думите и жестовете на Огледалото – честото кръстене, молитвата Отче наш - натежа твърде много, тъй като идеята за ролята на Бог сякаш не бе развита и, въпреки това, отпратки към нея съществуваха сякаш в излишък.

Нека направените по-горе наблюдения не ви заблуждават – на сцената на театър „София” се случи приятен, наистина гледаем, коледен спектакъл, който издържа теста на премиерната публика – децата се радваха съвсем неподправено както на победата на Доброто на финала, така и на неочакваната поява на Дядо Коледа на сцената. И, в този ред на мисли, нека се върнем към началото на този текст – едва ли бихте се осмелили да спорите с някой малчуган, който убедено ви заяви, че подаръците са най-коледното „нещо”. А днес подаръци имаше.

Колкото до Андерсен – той, сам по себе си, е подарък.

 

 

Елица Бакалова, Словеса

 

Програма за месец Септември
Открита сцена
15
Септември, сряда
20.30
16
Септември, четвъртък
20.30
17
Септември, петък
20.30
18
Септември, събота
20.30
19
Септември, неделя
20.30
21
Септември, вторник
20.30
23
Септември, четвъртък
20.30
24
Септември, петък
20.30
25
Септември, събота
20.30
26
Септември, неделя
20.30
28
Септември, вторник
20.30
29
Септември, сряда
20.30
30
Септември, четвъртък
20.30
ПАРТНЬОРИ: Бул ИнсДомкоУебДизайн ООДБТА

Адрес на театъра:

бул. Янко Сакъзов 23А

Билетна каса:
02/944 24 85

Работно време:

понеделник - петък

10:00 ч. - 14:00 ч.

15:00 ч. - 20:15 ч.

събота и неделя

10:00 ч. - 13:00 ч.

14:00 ч. - 20:15 ч.