Театър "София" започва репетиции на "Пер Гюнт" по Ибсен
10 Юни 2021
Театър "София" започва репетиции на "Пер Гюнт" по Ибсен

Театър „София“ започна репетиции по проекта “Пер Гюнт пътува” по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество “BGCULTURE-2.001 - ПЪРВА ПОКАНА ЗА НАБИРАНЕ НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПО РЕЗУЛТАТ 2 „ПОДОБРЕН ДОСТЪП ДО ИЗКУСТВА И КУЛТУРА“, по Норвежки финансов механизъм, с програмен оператор Министерство на културата на България.

С шампанско и ягоди директорът, актьорите и екипът на Театър "София" отбелязаха първата репетиция на новата постановка по драматичната поема "Пер Гюнт"  на Хенрих Ибсен с интерпретация на музиката на Едвард Григ, специално написана за това произведение по молба на автора.

Ибсен, наричан „баща на съвременната драма“ и считан за един от най-значимите драматурзи на всички времена, има голям принос към съвременната театрална сцена. Внесената от него критичност и свободно изследване на житейските нрави и проблемите на морала са в разрез с обичайното съдържание на викторианските пиеси. С произведенията си той отправя предизвикателство към възгледите на епохата, разбивайки традиционните очаквания на публиката от онова време.

Ибсен създава богатата на приказно-фантастични елементи драматична поема „Пер Гюнт“ в Италия през 1867 г., когато в период на дълбока духовна криза поради неразбиране и неприемане на произведенията и творчеството му в Норвегия, у него се заражда идеята да напише за скитанията на младия човек далеч от родната земя. Действието се развива от началото на 19 в. до 60-те години на 20 в., първоначално в долините и планините на Норвегия, после по бреговете на Мароко, в Сахара, Египет и отново в Норвегия. Произведението, наситено с причудливи герои от норвежката митология, разказва за историята на млад мъж - Пер Гюнт (чийто прототип е Ибсен), който напуска родния си дом с надеждата да забогатее и намери щастието си по света. След дълги години скитане в различни страни, след срещи с много хора и преживени много неща, героят се завръща в родината остарял, измъчен, без да е намерил своето щастие. Връщайки се у дома, той осъзнава, че най-скъпото за него е родната земя, майката, любимата, чакала го 40 години и вярвала в завръщането му. В този момент Пер разбира, че е спасен и е останал истински - в надеждата, във вярата и в любовта.

Създаването на новата постановка може да се определи като мултидисциплинарен спектакъл, доколкото театралното представяне ще обединява драма, музика, танц, интерактивна визуализация в общ механизъм, който да провокира сетивата и чувствата на съвременната публика.

Проектът „Пер Гюнт пътува“ е по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансирана по Финансовия механизъм на Европейско икономическо пространство 2014-2021г., с програмен оператор Министерство на културата на България. Размерът на финансирането е 361 580.46 лв. В адаптацията на произведението ще участва партньорът по проекта - Центърът за изследвания на Ибсен към Факултета по хуманитарни науки на Университета в Осло.

Всички новини

ПАРТНЬОРИ
:

Адрес на театъра:

бул. Янко Сакъзов 23А

Билетна каса:
02/944 24 85

Работно време:

понеделник - петък

10:00 ч. - 14:00 ч.

15:00 ч. - 20:15 ч.

събота и неделя

10:00 ч. - 13:00 ч.

14:00 ч. - 20:15 ч.