ПРЕДСТОИ "ТРИМАТА МУСКЕТАРИ", С УЧАСТИЕТО НА МУСКЕТАРИТЕ КАЛИН ВРАЧАНСКИ, МАРТИН ГЯУРОВ, МИЛЕН НИКОЛОВ И БОРИС ГЕОРГИЕВ

19 Септември 2010

Калин Врачански, честният гасконец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=614995

Най-обичаните герои на Александър Дюма - Тримата мускетари, ще извадят тази есен шпаги и на родната сцена. В авантюрата ще се впусне трупата на Театър “София”, начело със своя Д'Артанян - Калин Врачански. Той е предан вече цял сезон на “мускетарските” идеали в сериала “Стъклен дом” - смелост, честност, жертвоготовност, лоялност... В края на ноември актьорът ще предприеме комерсиално пътешествие в премиерния афиш на театъра с “Тримата мускетари”, драматизация на Марк Рехелс по оригинала на Дюма. Там той ще открие и прелестите на забранената любов.

Заедно с “гасконеца” Врачански в представлението се впускат и неговите верни другари от студентските години. Освен него в “героичната четворка” ще попаднат Мартин Гяуров (Арамис), Борис Георгиев (Атос) и Милен Николов (Портос). Слугата на Д'Артанян - Планше, ще бъде Пламен Великов. Новото им приключение е замислено от Атанас О'Махони, режисирал същата компания и в театралния хит “4 стаи”.

Той се ще опита да преведе една история с класически стойности на езика на днешното поколение, за което приятелството между Д'Артянян и мускетарите няма значението, каквото е имало допреди 30-40 години. О'Махони иска да “съблече” романтичните представи на публиката за героите на Дюма: “Всички са чували за тях, малцина от най-младите обаче днес са чели книгата. Ще покажа на публиката, че мускетарите са хора като нас, но в течение на действието ще покажа и разликите - чест, доблест и патриотизъм, които те поставят над собствения си живот”. За разлика от “4 стаи”, предложен от О'Махони на Ириней Константинов, сега самият директор на Театър “София” предложил пиесата на младия режисьор. От фоайето, където О'Махони се доказа с действието на “стаите”, сега той вече ще се пробва в салона, на голямата сцена. Мускетарите вероятно няма да са с познатите пелерини. Стилът, в който ще ги поставя, режисьорът и екипът му определят като “ретро-футуризъм”.

Д'Артанян, Атос, Портос, Арамис и Планше от Театър “София” прекарват почти всеки ден заедно. Атанас О'Махони, Калин Врачански, Пламен Великов, Николай Върбанов (също с роля в спектакъла) и Светломир Радев (играе в Сатирата) са обитавали двустаен апартамент в Студентския град, докато са следвали в НАТФИЗ. Заедно са правили първите си стъпки в актьорската игра, от курса на О'Махони и Врачански са били Владо Карамазов и Захари Бахаров. “Петимата мускетари” разработвали етюди по коридорите на Театралната академия, а вечер най-често са се отбивали в клуб “Маската”, правили си и купони с маски.

“Тогава всички бяхме отдадени на театъра, не се интересувахме много от момичета”, твърди режисьорът. Като се нанесли в едната стая, Атанас си спомня за един конфликт между него и Калин - в какъв цвят да боядисат стените. О'Махони настоявал за синьо, Врачански - за жълто. В крайна сметка интериорът станал раиран в синьо и жълто. Там изкарали близо 2 години. От студентските години насам се събират заедно на морето, обикновено на къмпинг “Градина” или в Ахтопол. Това лято О'Махони се оженил, сватбата била в шато “Копса” и сред сватбарите, естествено, били и верните му приятели.

Трогателно-наивният мускетар на Врачански ще се лута между лоялността си към кралицата Ана Австрийска, страстта към красивата й камериерка Констанс и надпреварата с коварния демон Милейди. В тези три роли ще бъдат разпределени красавиците в трупата Лилия Маравиля, Лора Мутишева и Анастасия Лютова.