„ПЕР ГЮНТ“ В ОСЛО, НОРВЕГИЯ!

18 Септември 2023

На 4 септември част от трупата на Театър „София“ замина за Осло, Норвегия. Там, в рамките на няколко дни, имаше за задача да представи своето виждане за Ибсен и за неговия „Пер Гюнт“. На 8 септември се завърна обратно в София, България от неповторимото и незабравимо турне, което промени всеки един от участващите в него. 

 

Но какво се случи през тези няколко дни?

На 5 септември екипът на „ПЕР ГЮНТ“ беше приветстван от програмния координатор на Центъра за изследвания на Ибсен към Университета в Осло - доц. д-р Лиянг Ксия, и имаше невероятната възможност да посети Библиотеката за Ибсен, където се съхраняват всички студии за норвежкия драматург, както и Лабораторията за виртуална реалност, която предлага виртуална разходка из Ibsen`s Komediehuset. 

След опознавателната и образователна програма, в Института за изследвания на Ибсен започна и семинарът, носещ заглавие „Подход към Ибсен и Пер Гюнт - Инетрпретация и Театрален Опит“ с модератор доц. д-р Лиянг Ксия. Той включи в себе си няколко лекции, прожекция и дискусия. 

Семинарът бе открит с лекция на тема „Пер Гюнт - актуален за младите хора?“, проведена от Агнете Халанд - актриса, продуцент, драматург и Старши съветник в Отдел „Комуникации“ във Факултета по хуманитарни науки към Университета в Осло.

Един от водещите театрални критици в България проф. д. н. Камелия Николова направи встъпително слово за създаването на спектакъла на Театър „София“. 

д-р Тор Холт, Старши лектор към Института за изследвания на Ибсен, изнесе лекция на тема „Пер Гюнт във Ваймарска Германия“.

Режисьорът на постановката „ПЕР ГЮНТ“ Катя Петрова разказа за процеса на създаване на спектакъла, а след това Ириней Константинов - директор на Театър „София“ и актьор в ролата на Пер Гюнт, Александър Тонев - актьор в ролята на Пер Гюнт, и Елеонора Иванова - актриса в ролята на Сулвай, разказаха за работата по своите персонажи. 

Семинарът завърши с прожекция на Документалния филм за създаването на спектакъла „ПЕР ГЮНТ“ на Театър „София“ и дискусия с участниците, постановъчния екип, присъстващите студенти, театрали и гости. 

 

На следващия ден, 6 септември, от 19 часа Театър „София“ представи пред пълен салон своя спектакъл „ПЕР ГЮНТ“ в Lillesalen, Chateau Neuf, получавайки бурни аплодисменти, цветя и похвали. 

Пред БТА директорът на театъра - Ириней Константинов, заяви: „Представлението беше такова, сякаш го играхме за първи път - нова среда, ново място, в много близък контакт с публиката, нова вътрешна трансформация на всеки един от нас. Сякаш пред увеличително стъкло, ние седяхме пред публиката, те гледаха лицата ни и това, което преминаваше през тях. Беше силна и емоционално натоварена вечер - от връзката между нас и зрителите.“

Също така той добави и коментар към реакцията на публиката: „Удоволствието да слушаме след това реакциите на хората и радостта, че български театър за първи път идва в Осло, и в тази си цялост, както Театър „София“, на тях не им се беше случвало и те бяха много развълнувани.“

Сред публиката беше посланикът на Република България в Норвегия - Десислава Иванова, която след края на представлението поздрави постановъчния екип за „театралното майсторство и вдъхновение“, които е демонстрирал пред норвежката публика. 

 

Турнето на Театър „София“ завърши на 7 септември с прием в резиденцията на извънредния и пълномощен посланик на Република България в Кралство Норвегия Десислава Иванова, където се проведе среща на българската общност, посветена на Деня на Съединението.

 

По случай турнето на Театър „София“ в Осло, Норвегия на 20.09 от 16 часа в Националния пресклуб на БТА (град София, ул. „Цариградско шосе“ 49) ще се проведе пресконференция. 

 

„ПЕР ГЮНТ“ се осъществява по проект „Пер Гюнт пътува“ и сключен договор за безвъзмездна финансова помощ по Програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансиран по Финансовия механизъм на „Европейското икономическо пространтво 2014-2021“, „Норвежки механизъм“. 

Партньор в това приключение е Институтът за изследвания на Ибсен към Университета в Осол.

БТА е официален медиен партньор.

 

„ПЕР ГЮНТ“

от Хенрик Ибсен 

режисьор Катя Петрова 

превод Стела Джелепова 

сценография и костюми Борис Далчев, Михаела Добрева

композитор Христо Йоцов

хореография Анна Пампулова 

визуална среда Момчил Алексиев 

звуков дизайн Светлозар Георгиев

плакат Радослава Боор 

фотограф Иван Дончев 

Участват: Елеонора Иванова, Йоанна-Изабелла Върбанова, Лора Мутишева, Михаил Милчев, Невена Калудова, Неда Спасова, Николай Върбанов, Николай Димитров, Пламен Манасиев, Юлиян Рачков, Александър Тонев, Ириней Константинов, Антон Димитрачков, Неделин Найденов, Александър Гочев, Ралица Нейкова, Емилия Тончева

Програма Май





13

понеделник

19:30





20

понеделник

19:00



26

неделя

19:00


27


28

вторник

19:30


29