„ПЪРВА КОПКА“ СЛОЖИ НАЧАЛО НА РЕМОНТА НА ТЕАТЪР „СОФИЯ“

07 Юли 2022

Символична „първа копка“ даде старт на дългоочаквания ремонт на сградата на Театър „София“. Директорът на Театър „София“ Ириней Константинов връчи за съхранение емблемата на театъра на зам.-кмета по строителство в СО инж. Ангел Джоргов.

„Предавам на Столична община „лицето“ на нашия театър. Под тази емблема са се събирали и са играли едни от най-големите български актьори. Отговорността, която върви с нея, е огромна, но аз съм сигурен, че ремонтът, който ще протече тук, ще бъде извършен качествено и в срок, така че, когато се върнем в нашия дом, духът в него отново ще заживее, така, както винаги е било“. С тези думи директорът на театър „София“ Ириней Константинов връчи емблемата на инж. Джоргов.

„Започваме първия цялостен ремонт на сградата на театъра от построяването му през 1979 г. Докато текат строителните дейности ще съхраняваме, както лицето, така и духа на тази сграда. В рамките на ремонта ще запазим оригиналния ѝ вид с облицовка от естествен камък в пясъчен цвят, както и всички орнаменти, характерни за специфичния ѝ облик“, подчерта инж. Ангел Джоргов.

Той припомни, че по време на строителните дейности сградата ще бъде обновена, включително и с техническите възможности за обезпечаване на театралната продукция. Предвидени са мерки за енергийна ефективност, цялостна подмяна на електрическата, ВиК и отоплителна инсталация.Проектът предвижда още модернизация на сценична механизация, озвучаване, осветление и акустична способност на залата. Ще бъдат изграждани нови сценични съоръжения.

Театър „София“ предстои да бъде един от най-модерните и добре оборудвани театри в страната. По време на ремонтните дейности трупата ще гостува на други софийски сцени и ще има турнета из цялата страна под надслов „Театър „София“ идва при вас!“.

„Беше ни мъчно, че напускаме сградата, която е и наш дом. Разбрахме какво е да играем на чужда сцена, когато гледахме закрито представление на следващия ни премиерен спектакъл „НЕВИННО МАЛКО УБИЙСТВО“ в Театро. – споделя още Ириней Константинов.

Премиерата на комедията ще се състои пред следващия сезон, на 19 септември, в Театро.

Дейностите по ремонта се реализират по проект „Развитие на културната инфраструктура в Столична община чрез инвестиции в обновяване на театър "София", район "Оборище”, финансиран по ОПРР 2014 – 2020.

Програма Март