news

ПЕТЯ СИЛЯНОВА

Родена на 19 януари 1956 г. в София. Завършва Актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” през 1979 г. при проф. Димитрина Гюрова. Работи в Драматичен театър – Враца.
В трупата на Театър „София” е от 1982 г. Роли: Нора в „Куклен дом” от Ибсен, Офелия в „Хамлет” от Шекспир, Корифея в „Орестия” от Есхил, Маркизата в „Маркиза дьо Сад” от Ю. Мишима, Маги в „Италианката” от А. Мърдок и Дж. Сондърс, Естер в „Ангели-чудовища” от Кокто, Ивона в „Бургундската принцеса” от Гомбрович, Кручинина в „Без вина виновни” от Островски, доня Анна в „Благословени души” от М. М. Идалго, мадам Пийчъм в „Просяшка опера” от Дж. Гей, Монтегю в“Попове и вещици” по текстове на поп Минчо Кръстев, Софроний Врачански и др., Марта Брустър в „Арсеник и стари дантели” от Дж. Кесърлинг, Веса в „Кучката“ от Т. Димова, Жената в „Господар и сянка” от Стиг Далайер, Ивон в “Ужасните родители” от Жан Кокто и др. Има участия в радиотеатъра, теле­ви­зион­ния театър – „Майстори” от Рачо Стоянов, в български и чуждестранни филмови продукции.

Номинация за Аскеер за ролята на Естер в “Ангели чудовища” от Жан Кокто и за Аскеер 2016 за "Поддържаща женска роля" за ролята на Магда Свенсон в "Нощта на 16-ти януари" от Айн Ранд, режисьор Пламен Марков.
Номинация за ИКАР 2020 за "Поддържаща женска роля" за ролята на Г-жа Дидро в „Развратникът“ от Ерик-Еманюел Шмит, реж. Стоян Радев.

movie Можете да гледате ПЕТЯ СИЛЯНОВА в постановките:

Програма Юни


24

понеделник

19:30


27

четвъртък

19:0029Програма Юли


01