news

ЛОРА МУТИШЕВА

Родена на 13 март 1981 г. в гр. София. Завършва френска езикова гимназия „Света София” през 1999 г. Следва една година в класа на проф. Никола Корабов „Актьорско майсторство за кино и телевизия” към МДФИ, след което е приета в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, където завършва Актьорско майсторство за драматичен театър през 2005 г. в класа на проф. Пламен Марков.
Магистър по “Маркетинг” в Икономически институт към БАН и ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” (2008).
През 2015 г. придобива образователна и научна степен Доктор по театрознание и театрално изкуство.
От 2020 г. придобива и научната степен Доцент в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”.
Преподавател от 2009 г. по сценична реч, публична реч, словесно действие. Автор на научни статии, публикации и книгата „Словесно действие в действие”. Води и майсторски класове в областта на публичната и сценичната реч.

Има самостоятелни режисьорски изяви - „ИЛИАДА” (с награда „Майсторска словесна изразност”, присъдена от жури в състав: Мая Праматарова, Деян Дуковски, Кама Гинкас на МСТФ „Данаил Чирпански”, 2017 г.), „ЕРОФЕЕВ” (спектакълът е спечелил Проектната програма на НАТФИЗ в категория „Алтернативни сценични форми“) и други.
Специалист по словесно действие в дипломни спектакли на НАТФИЗ („Кукли сме ние”, реж. Елица Йовчева, „Посещението на старата дама”, реж. Дамян Тенев и др.)

От 2002 г. е на професионална сцена в представленията „Майстори” („Сълза и смях”), „Макбет” на Пламен Марков (Народен Театър „Иван Вазов”), както и в ролята на Дездемона в „Отело”, Саша в „Платонов” (реж. Александър Събев), Дойката в „Отело и Жулиета” (реж. Ивайло Христов и Атанас Атанасов) и др.

От 2005 г. до 2009 г. е част от трупата на ДТ „Гео Милев”, гр. Стара Загора, където изиграва над десет роли, между които Стефка в „Асансьорът” (реж. Калин Ангелов), Сара в „Господин Колперт” (реж. Гаро Ашикян), г-жа Фратева в „Бяс” (реж. Пламен Марков), Тайбеле в „Тайбеле и нейният демон” (реж. Пламен Марков), Силвия в „Двамата Веронци” (реж. Калин Ангелов) и др.
В периода 2005 – 2008 е водеща на телевизионното предаване на БНТ „Език мой”, а през 2010-2011 участва в предаването „Нашенци” (ТВ7 и No frame media).
В периода 2008-2009 е заместник главен мениджър Актьорски школи МОНТФИЗ, а в периода 2009-2010 е ПР и актриса в Сатиричен театър „Алеко Константинов”.

От 2010 г. е част от трупата на Театър София.

movie Можете да гледате ЛОРА МУТИШЕВА в постановките:

Програма Септември18


19

четвъртък

19:00

30

понеделник

19:00