ПЛАКАТЪТ: РАДОСТ&СЛАВА - ИЗЛОЖБА НА СЦЕНИЧНИ ПЛАКАТИ ОТ РАДОСЛАВА БООР

20 Ноември 2019

ПЛАКАТЪТ: РАДОСТ&СЛАВА

Изложба на сценични плакати от Радослава Боор - част от Нощ на театрите 2019

 

Заповядайте на изложба на съвременни български сценични плакати във фоайето на Театър "София". Откриването ще се състои на 15 ноември (петък) от 18 ч. Ще имате възможност да се запознаете с авторката - Радослава Боор.
Изложбата ще бъде открита от проф. Божидар Йонов.

 

Ще видите 30 плаката, избрани от създаденото от Радослава Боор през послединте 13 години.

Изложбата обхваща плакати за различни български театри и Софийска опера и балет.

Колекцията е впечатляваща и показателна в много отношения. Изложбата носи типичната за плаката комплекност, съчетана с деликатния и изискан индивидуален стил на авторката.

 

Радослава Боор е родена в София, в семейство на двама художници.

В гимназията изучава японски език в продължение на 5 години, което оставя следа в израза ѝ на художник. По-късно завършва Националната художествена академия в София.

Професионален опит Радослава натрупва през годините като графичен дизайнер, илюстратор, творчески директор и в практиката си на свободен художник.

В последните 13 години Радослава активно работи като художник за български театри, създавайки плакати за многобройни театрални представления.

През 2010 г. съосновава Рекламна Агенция Адикт (Addict Agency) в Прага.

В момента Радослава работи и живее със семейството си в Прага, Чехия.

 

Изложбата вече гостува в Пловдив и Прага. В София тя ще може да бъде разгледана във фоайето на Театър "София" от 15 ноември до 15 декември 2019 г.

 

С подкрепата на “Международното триенале на плаката в София”.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Колекцията е впечатляваща и показателна в много отношения.

Докато зрителят става свидетел на естетическите находки и провокации в плакатите на един талантлив, развиващ се, съвременен визуален артист, неусетно бива „въвлечен” в цялост от образи и послания, където паралелно с основния, се развиват и няколко други разказа, обогатяващи представата за:

сценичния плакат като културен феномен, способен на безчет класически и модерни превъплъщения; преодоляващ времеви и стилови ограничения; посредник между различни изкуства и творци;
плакатът като съучастник в днешната българската културна сцена – неизменна част от нейното адекватно визуализиране;
присъствието/отсъствието на плаката като елемент от градската култура, рекламата и комуникационния процес;
плакатът като пилигрим, в чието естество са кодирани философските и естетически измерения на пътуването като състояние на духа.
Изложбата носи типичната за плаката комплекност, съчетана с деликатния и изискан индивидуален стил на авторката, който ѝ позволява с лекота да преминава през условните измерения на сценичните изкуства. В съвременната рекламна джунгла, където тиражирането на образи отдавна не е предизвикателство, нейните плакати се открояват със способността си да радват и предизвикват сетивата и ума на публиката, да прославят прочути или неизвестни създатели на спектакли.

На фона на всеобщата динамика и хаос, са особено симпатични онези знаци, които подсказват естествените хармонични връзки между художничката и нейната първа изложба: от красивата игра на думи в имената до пътуващата природа, характерна и за двете. Откриваме ги в мотото на пловдивския фестивал Сцена на кръстопът, където изложбата гостува през септември; в присъединяването ѝ към европейската инициатива Нощ на театрите на територията на Театър София а през ноември, когато изложбата е част и от съпътстващата програма на 9-тото международно триенале на сценичния плакат – София (Радослава Боор е негов редовен участник от 2007 до днес).

В тази щастлива поредица от знакови съвпадения се откроява „чешката връзка“ и българският културен институт в Прага, който е в основата на настоящата изложбена акция и домакин на октомврийското събитие, сред чиито експонати „блести” плакатът за великата Моцартова опера Дон Жуан, представена за пръв път точно преди 232 години в Прага.

Да спрем и да се насладим.

 

Албена Спасова

 

Програма Май




13

понеделник

19:30





20

понеделник

19:00



26

неделя

19:00


27


28

вторник

19:30


29