В ТЕАТЪР „СОФИЯ“ СЕ СЪСТОЯ ПРЕМИЕРАТА НА „ЦВЕТЯТА“. ЗРИТЕЛИТЕ МОГАТ ДА РАЗГЛЕДАТ ИЗЛОЖБА НА ПЛАКАТИ ЗА ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО, ИЗРАБОТЕНИ ОТ СТУДЕНТИ ОТ НХА

21 Октомври 2021

Снощи се състоя премиерата на „Цветята“ в театър „София“ – пиеса на български автор, Теодора Иванова-Додо, която спечели Шестия явен конкурс на театъра за съвременна българска драматургия. Режисьор е Калин Ангелов, а актьорският състав включва Симона Халачева, Неда Спасова, Росен Белов и Стефан Додуров.

„За втори път в живота ми се случва да работя в толкова сплотен екип. Всеки свърши всичко с огромна отдаденост. Никола Налбантов направи страхотна сценография, музиката на Павел Терзийски е космическа, допълва уникално представлението. В него са вкарани и едни теории за мултивселената, за които помогна консултант – астрофизикът Владимир Божилов. Работният процес беше истинско удоволствие, общуването ни на сцената – също. Но все още е прекалено младо това цвете, което ние засадихме. То е само пъпка в момента и тепърва чака своята публика, за да може да разцъфне”, коментира след слизането си от сцената Симона Халачева.

„Пиесата поставя много въпроси. Всеки може да се припознае в поне едно от преживяванията на героите. След представлението мой колега ми звънна и каза: Аз не спрях да рева. Сетих се за моята бивша приятелка и плаках за нея….“ И на мен ми стана много хубаво, защото наистина целта на изкуството е да ти докосне душата“, споделя Неда Спасова.

По темата на спектакъла работиха и студенти от трети курс в специалност Плакат и визуална комуникация на Националната художествена академия. Те имаха задачата под ръководството на проф. Георги Янков и гл. ас. Ненко Атанасов да направят плакат с конкурсен характер, но без снимки, а само с похватите на изобразителното изкуство – каквато е художествената традиция в българския театрален плакат. Творбите им бяха изложени пред салона и ще могат да бъдат разглеждани преди всяко представление на „Цветята“. А директорът на театър „София“ Ириней Константинов и режисьорът Калин Ангелов избраха като най-добър плаката на Венелина Петкова.

Следващите дати на „Цветята“ са 29 октомври, 9, 17 и 27 ноември.