ТЕАТЪР „СОФИЯ“ ПРЕДСТАВИ ПРОЕКТА „ПЕР ГЮНТ ПЪТУВА“ СЪС СПЕЦИАЛНО ОТКРИВАЩО СЪБИТИЕ

22 Декември 2021

Завесата на спектакъла „Пер Гюнт“ от Хенрик Ибсен ще бъде повдигната на 29 януари. Сетивата и чувствата на съвременната публика ще бъдат провокирани от мултимедийна продукция, която обединява драма, музика, танц и интерактивна визуализация. В рамките на проекта са включени турнета, международни семинари и фестивали, уъркшопи, дискусии, документален филм и двуезичен уебсайт.

Със специално откриващо събитие бе даден стартът на проекта на театър „София“ – „Пер Гюнт пътува“, по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество “BGCULTURE-2.001 - ПЪРВА ПОКАНА ЗА НАБИРАНЕ НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПО РЕЗУЛТАТ 2 „ПОДОБРЕН ДОСТЪП ДО ИЗКУСТВА И КУЛТУРА“, по Норвежки финансов механизъм, с програмен оператор Министерство на културата на България. На пресконференция в БТА беше представен процесът на поставяне и магията на текста на спектакъла „Пер Гюнт“ по Хенрик Ибсен и бе дадена информация за предстоящите уъркшопи, семинари, дискусии и турнета в България и по света, свързани с представлението, както и за документалния филм по темата. Дългоочакваната премиера ще бъде на 29 януари 2022 г. на голямата сцена на театър „София“.

Директорът на театър „София“ Ириней Константинов и генералният директор на БТА Кирил Вълчев поставиха начало на събитието и споделиха вълнението си от предстоящия проект. „Още от студент моя мечта е да изрека на сцена текст от „Пер Гюнт“. Вече познавам много добре творбите на великия норвежец Хенрик Ибсен, привлича ме темата за свободния човек, който не иска да се съобразява с обществените норми и ги прескача, за да е щастлив. А аз съм щастлив, че спечелихме проекта след много труд и ще осъществим спектакъла и всички прилежащи към него дейности“, разказа Ириней Константинов, който ще изиграе ролята на възрастния Пер Гюнт в представлението.

„Впечатлиха ме крайните демонични ситуации в тази пиеса. Привлича те и в същото време те плаши. Има цели 40 сцени в пиесата, които вървят като водопад една след друга и не те оставят спокоен нито за миг. Ние се хвърляме в тези води смело и се надяваме да не се удавим“, сподели режисьорът Катя Петрова за магията на текста и творчеството на Ибсен. А за героите си, вълненията и репетиционния процес повече разказаха актьорите Александър Тонев и Неда Спасова, които ще влязат в ролите на младия Пер Гюнт и майка му.

В рамките на проекта освен постановката са включени общо три семинара на тема „Подход към Ибсен и „Пер Гюнт“ – интерпретация и театрален опит“ в град Осло и град София. Представлението ще бъде играно в „Театър София“ и 7 различни населени места, а преди началото ще бъдат организирани специални уъркшопи с актьорски задачи, които ще засилят преживяването от спектакъла. Предвижда се „Пер Гюнт“ да вземе участие на фестивала „Ибсен“ в Осло и международния фестивал в Берген.

 

Програма Май



13

понеделник

19:30





20

понеделник

19:00



26

неделя

19:00


27


28

вторник

19:30


29