РЕЗУЛТАТИ ОТ СЕДМИЯ ЯВЕН КОНКУРС ЗА НАПИСВАНЕ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА ПИЕСА

26 Октомври 2023

Театър София продължава своята традиция да дава път на новата българска драматургия и в началото на 2023 година в партньорство с БТА обяви Седми явен конкурс за написване на съвременна българска пиеса. 

На 25.10. от 16 часа в Националния пресклуб на БТА се състоя пресконференция, на която журито - в състав председател Ириней Константинов (директор на Театър София), Теодора Димова (писател), проф. Пламен Марков (режисьор) и Димитър Стайков (театрален критик), съобщи резултатите от проведения конкурс. 

Пресконференцията откри изпълнителният директор на БТА - Кирил Вълчев, който припомни историята на конкурса на Театър София, след което Ириней Константинов обяви, че сред постъпилите 67 пиеси, са отличени 5, които ще бъдат включени в сборник: 

  • „Животът на сърцето“ - Светослав Димитров
  • „Кой запали вятъра?“ - Десислав Вълканов
  • „Момичето с огледалните очи“ - Русана Велчева
  • „Смърт. Любов. Убийство.“ - Мария Николова
  • „SPAM“ - Галина Петкова

Димитър Стайков сподели за наблюденията си, че това, което обединява пиесите, е темата за „липсата на перспектива за живот на съвременния българин“.

А проф. Пламен Марков разказа за идеята избраните пиеси не само да бъдат издадени в сборник, но и върху тях млади режисьори да подготвят проекти, от които един да стане част от репертоара на Театър София. 

 

Поздравления на отличените!

 

Официален партньор: БТА. 

Програма Септември



18


19

четвъртък

19:00





30

понеделник

19:00